En liten guidning i en annan motorsport – motorbåtsporten

Vid sidan av bilmotorsport och tävlingar med motorcyklar, kan man också hitta båtracingen eller båtmotorsport som är samlingsnamnet för flera olika grenar. Det räknas som väldigt dyra sporter, dels eftersom båtarna kostar mycket pengar och dels för att bränslet förbrukas tämligen snabbt och måste fyllas på. För att göra det lite billigare kan man dieseloptimera sin båt.

Båtracing är också mycket populärt i USA och grejen är den att allt handlar om rekord och att åka så fort som möjligt. I Amerika kan båtarna uppnå extremfarter vilket också gör sporten till ganska farlig i vissa fall.

lake_havasu_poker_run_nevada_racing_boats_3Vill man börja med någon form av båtmotorsport, krävs rätt skyddsutrustning och olika tillstånd, och naturligtvis rätt båt för den gren du ska utöva. Man behöver inte köpa allt nytt, utan det finns begagnad utrustning att hitta, kanske från någon som redan utövar samma sport eller har gjort det tidigare, och det finns många föreningar och organisationer som kan hjälpa till om man vill köpa eller sälja något. Det finns också båtracingklubbar att gå med i för att börja utöva sporten.

Bl.a. finns också Svenska Racerbåtförbundet där det finns information om mässor, tävlingar, regler m.m. De förkortas SVERA och brukar också numera ha en monter på Powersport-mässan i Älvsjö där man även kan gå för att se motorcyklar och skotrar och mycket mera av alla dess slag. En annan mässa man kan gå på om man är båtintresserad är båtmässan i Göteborg.

MC-mässan eller Powersport-mässan

Mässan heter egentligen MC-mässan och tillägnas för det första motorcykelentusiaster, men på senare tid har även vattensportfordon som vattenskotrar och jetskis hittat hit. Mässan bjuder på uppvisningar i motocross, freestyle, MC-stunts och man kan även gå dit för att provköra olika fordon.

Här är några grenar inom båtmotorsport:

Båtracing i rundbana

Här har man märkt ut en bana på max ett par kilometer, främst i vikar som är inhägnade och måste vara skyddade eftersom det går så extremt fort. Precis som i de flesta andra motorsporter finns olika klasser men det spelar ingen roll om du är kille eller tjej, utan det går efter ålder och vilken typ av båt som används i racet.

Den klassen som kallas Formula 1, (nästan samma namn som bilmotorsporten), räknas som den tyngsta klassen och går i ca 120 knop. Andra klasser bär namnen här nedanför:

  • Formula 2
  • Formula 4 s
  • GT-30
  • GT-40
  • J-15 som bara är en träningsklass för juniorer från 9 år och uppåt.

Olika tävlingar arrangeras framför allt i Stockholms skärgård på Riddarfjärden och i Sandhamn. Alla små vikar, öar och kobbar samt öppna vatten i den svenska skärgården, gör det förträffligt för båtälskare att köra runt och få utlopp för sitt intresse. Man kan också tävla i Thundercat som är racing med katamaraner. De är ca 4 meter långa och går oerhört fort eftersom kapaciteten i motorn är större.

Vaxholmsloppet är en tävling som använder just dessa gummikatamaraner. Även mästerskap som EM och VM har anordnats här i Sverige inom olika klasser och olika motorbåtar.

Offshore

Denna sport innebär körning av längre sträckor på öppet vatten, i motsats till vikar där båtracing utförs. Därför tar det också mycket längre tid, vilket också tar ordentligt på båtarna. Man måste då se till att båtarna har rätt utrustning för att var uthålliga och kunna gå långa sträckor. Utanför Öregrund körs Getingeloppet som de mest kända tävlingarna inom grenen. Roslagsloppet är en annan där man börjar i Stockholm och kör ända till Öregrund.

Jetski och vattenskotrar

Skillnaden mellan dessa två fordon som är relativt små, beror på om man står eller sitter. På jetskis så står man upp medans man kör och på en vattenskoter blir man sittande.

Dessa sporter är lite billigare än båtracing.