Några populära motorsporter i världen

Dragracing

Den här motorsporten kommer ursprungligen från USA, där den fortfarande räknas som mycket populär. Priset för mästartiteln heter “The Wally”. Man måste inte bara tävla med bilar, utan motorcyklar, båtar och annat går också bra. Det gäller att komma först i mål och avståndet mellan start och mål brukar vara ca 400 m eller hälften av det. Sträckan är rak och det ska gå så fort som möjligt. Man brukar tävla med två fordon samtidigt mot varandra, men även 4 fordon existerar.

Det amerikanska mästerskapet heter NHRA och de senaste åren har svensken Jonnie Lindberg kammat hem mästartiteln. Hemma i Sverige finns det flera banor runt om i landet där dragracing körs i flera olika klasser och åldrar. En av de bästa banorna ligger i Piteå och där hålls en gång om året en tävling som heter Midnight Sun Internationals Drag Festival. Tierp Arena, Mantorp Park och Malmö Raceway är några andra banor att nämna.

Rally

Den här motorsporten räknas som en av de populäraste i Sverige och den största tävlingen heter Rally Sweden och körs i Värmland i februari. Detta är en deltävling till WRC, dvs Rally-VM som organiseras av FIA eller på franska Fédération Internationale de l´automobile som för övrigt anordnar många andra motorsportstävlingar. Det hålls deltävlingar runt om i världen varje år, och 2017 börjar man i Monte Carlo i januari och slutar i Australien i november.

Rally körs på smala vägar med många kurvor under långa avstånd och 2017 hålls det 44:e mästerskapet. Nuvarande mästertiteln i WRC hålls av Sébastien Ogier. Rally-VM har fyra mästerskap eller sektioner:

  • WRC
  • WRC 2
  • WRC 3
  • Junior WRC

Formel 1

Formelbilracing körs av formelbilar och organiseras också av FIA och är en stor internationell sensation och oerhört populär. Den anses som världens dyraste sport. Formel 1 eller Formula One som det heter på engelska har anordnats sedan 1950. Banorna är asfalterade och bilarna konstrueras av de olika stallen. Det körs olika deltävlingar runt om i världen och dessa deltävlingar kallas Grand Prix. Poängen läggs ihop och ser sedan ut vinnaren i den sista tävlingen.

Formel 1-loppen är ungefär 300 km långa och håller på ett par timmar.

En Formel 1-förare vid namn Michael Schumacher har kammat hem otaliga segrar men Sebastian Vettel har tagit hem flera titlar i rad också.

Drifting

Även här brukar man köra på asfalt och sporten började i Japan för trettio år sedan, på krokiga serpentinvägar i berg. Den spred sig sedan vidare till USA där den numera är stor och populär. Det går ut på att göra så fina och kontrollerade sladdar som möjligt i sidled och i början kör man ensam en eller flera varv innan man får sina poäng. De sexton bästa går då vidare och i slutändan kör man två och två. I Japan kan dock upp till sex bilar köra samtidigt. Den ena börjar och följs tätt efter av den andre, som kör i samma spår. Om tvåan har möjlighet så kan han köra om och får på så sätt starta först nästa gång. Klasserna i drifting heter Pro Int och Modified och olika tekniker används för att få till den bästa sladden. Bilarna är bakhjulsdrivna.

download (3)WTCC- standardvagnsracing

Dessa fyra bokstäver står för World Touring Car Championship och är ett race med standardvagnar, dvs bilar som baseras på vanliga personbilar. Detta är en relativt ny motorsport som hade sin första säsong 2005 men det första loppet någonsin kördes 1987. De flesta tävlingar innebär ca 20 minuters körning utan depåstopp, men det finns också långlopp. En del tävlingar har en mix av de båda. Banan består av asfalt och bilarna brukar ha mer kontakt med varandra än i t.ex. Formel 1-mästerskap. Det går också långsammare med standardvagnar än de specialbyggda F1-bilarna.