Virtuell eller radiostyrd motorsport – två varianter

Allteftersom tekniken har gått framåt och den digitala världen utökats markant, har nya hobbys kommit upp och utvecklats. Motorsportintresset har funnits med sedan bilar och motorer började existera och nu har även den virtuella bilsporten gjort sin entré. Man tränar eller spelar framför en dator eller någon annan spelmaskin och man kan välja att vara ensam eller spela med flera deltagare. Inte heller behöver man vara en riktig elitförare vid sidan om den virtuella världen utan vem som helst är välkommen att prova på och ingen speciell licens behövs.

stcc10090201-600x354Kanske kan det också vara ett sätt att prova på bilsporter som man sedan fysiskt vill utöva eller funderar på att utöva.
De motorsporterna som mestadels används eller spelas är rally och/eller racing, precis som i den fysiska världen, men det finns också NASCAR och andra sporter.

Om man är en riktig rally-eller racerförare kan man också träna in en bana eller olika rörelser framför datorn genom att spela dessa spel, så att man blir bättre i det riktiga fordonet sedan och redan har en del erfarenhet av banan. Samma sak gäller vid radiostyrd bilsport, som har funnits sedan en tid tillbaka nu.

Virtuell Bilsport- STCC The Game

Grenen heter STCC och Svenska Bilsportförbundet (SBF) som organiserar andra motorsporter har tagit upp den som den nyaste grenen. Det företag som tillverkat just det här spelet, heter SimBin och är svenskt. Det släpptes redan 2008 och blir mer och mer populärt. Det börjar dessutom bli intressant hos många klubbar och SBF har nu arrangerat ett mästerskap i sporten. Finalen går i Mantorp Park i Östergötland i september.

Vill man pröva på detta spel så kan man ladda ned det på internet eller köpa det i någon spelbutik.

Är man intresserad, finns också spelmässor att gå på för att kolla in de senaste nyheterna. SBF har vid sina mässor, en monter där folk har fått tillfälle att prova på spelet och utmana andra besökare på plats.

Det finns också utrustade “Racerooms”, dit man kan gå för att just spela virtuell bilsport.

Här finns stolar som är utrustade med högtalare, datorskärm, växelspak, tangentbord m.m. och man kan reglera stolen som man behagar.

Radiostyrd bilsport

För dig som är lite mer åt det fysiska hållet men ändå inte vill bli en riktig elitförare av en motorsport, så finns också radiostyrd bilsport, en gren som också arrangeras av SBF. Kostnaden blir dessutom mycket, mycket mindre än om du skulle köpa in en riktig bil och börja ägna dig åt en fullskalig sport på heltid.

Att köra radiostyrt kan vara riktigt kul och relativt lätt, samtidigt som du utvecklar din teknik ordentligt. Det kan också vara bra för personer med funktionshinder som vill förbättra sin teknik och samtidigt ägna sig åt något de tycker om.

Det finns även inom den här grenen, olika motorsporter att utöva, med olika bilar att köpa, beroende på vilken klass du vill köra och vilken bilsport som intresserar dig mest. Banorna är på asfalt, grus eller nålfiltsmatta om det är inomhus.

Det kanske låter som en lek för dig, men faktum är att reglerna är exakt desamma som om du skulle gå ut och köra ett riktigt Grand Prix-lopp eller åka på en verklig rallybana. Depåer, val av spår, bestraffningar och annat finns även här, vilket gör det extra roligt. Det finns dessutom alla möjliga varianter och kategorier att välja mellan, oavsett vilken sportgren du kör. Inom radiostyrd bilsport anordnas även SM-tävlingar och internationella tävlingar runt om i världen och man skaffar licens som i vilken annan bilsport som helst. Du kan börja som 7- eller 8-åring och ta dig uppåt allteftersom.

I Sverige finns flera förare på elitnivå som åker runt och tävlar och det finns speciella klubbar som koncentrerar sig just på radiostyrd bilsport.